Yazı | Anlamlı Yaşam Mimarı
top of page

Psikolojik Sermaye, Mevduat Hesaplarınız Ne Durumda?

Updated: May 20, 2023

Günümüz koşullarında sadece nakit hesaplarımıza değil, psikolojik sermaye hesaplarımıza da sahip çıkmayı unutmamak gerek dostlar,






NEDİR PSİKOLOJİK SERMAYELERİMİZ?

Günlük yaşantımızda yapmış olduğumuz meditasyonlar, nefes çalışmaları, doğa gezintileri, sevdiğimiz dostlarımızla 1 kahve içimi yapılan sohbetler, spor aktiviteleri, şükür terapileri kendimize pozitif olarak sağladığımız kaynakların tümüne psikolojik sermaye diyoruz. Psikolojik sermayelerimiz özellikle negatif durumlarda bize destek veren gizli kuvvetlerimizdir, diyebiliriz.


Psikolojik Sermaye Neden Önemli

Karşılaştığımız sorunlar veya toksik ilişkilerde arkada biriktirdiğimiz ve hesaplarımıza yatırdığımız psikolojik sermayeler, olaylar karşısında daha rahat, daha stressiz ve mevcut durumu kabule geçerken daha resiliance (esnek) olmamızı sağlar.


Eğer duruma nöro-psikolojik taraftan bakacak olursak duygusal beynimizde (Alarm sistemimiz), gerçekleşen negatif durum ve olaylara karşı anlık vermiş olduğu tepkimeleri ve parasempatik sistemin (Frenleme sistemimiz) tüm müdahalelerine destek olan Prefrontal korteksi güçlendirdiğimiz için olay veya durum ne ise onunla çok kolayca baş edebilmeyi sağlayarak daha mutlu bir yaşam sürdürebilir ve yaşamış olduğumuz negatif durum veya olayın etkisini kolaylıkla geride bırakabiliriz.


Yıllarca Budist felsefe rahipleri üzerinde yapılan araştırma ve incelemelerde, Budist rahiplerin Prefrontal kortekslerinin kalınlığı sebebiyle yaşamlarında mutluluk seviyelerinin de aynı oranda yüksek olduğu tespit edilmiştir.


Psikolojik Sermayelerimizden Kredi Kartlarımız 1 değil 5 katı çekiyor !!!

Yazımın başında da belirttiğim üzere aslında bankada bulunan mevduat hesabımız gibi psikolojik sermayelerimizi bir hesaba yatırıyoruz ve birikim yapıyoruz. Ancak yaşamımızdaki toksik bir ilişki veya olumsuz bir olay, hesabımızdan tek tek tıpkı kredi kartı ödemesi gibi biriktirdiklerimizi çekiyor. Dolayısıyla daha fazla sermaye biriktirmeyi unutmayalım.


Psikolojik Sermaye Hesapları dolup taşan hesaplarınız olsun 🙏🙏


Turgay Karabay- Şubat 2022


34 views0 comments
bottom of page