top of page
Yazarın fotoğrafıM.Turgay Karabay

"Pozitif Düşünmek mi? Pozitif Olmak mı?

Güncelleme tarihi: 19 May 2023



Genelde çevremize baktığımızda kimi insanlar pozitif düşün ki o zaman her şey daha iyi olacak diye telkinlerde bulunur. Aslında bu telkin gerçektende çok değerli ancak akla şu sorularda gelmiyor değil.


Örnek bir kaç soru;

Ne kadar pozitif düşünmeliyim ki her şey pozitif olsun ?

Ne zaman daha pozitif düşünürsem daha çok pozitif olurum?

Daha pozitif düşünmek için başka neler düşünmeliyim?

Bulutların üzeri kadar mutlu olsam yeterli mi?


Aslına bakarsanız daha çok ama çok fazla sorular var bu konu ile alakalı.

Hatta ya boşver çok saçma, o kadar pozitif düşündüm düşündüm ama yine bir şey değişmiyor. Hatta "-Hiç kimse benim kadar pozitif düşünemez valla. Bunlar Hikaye sen gerçeğe bak. Bu şeylere de fazla bel bağlama benden tavsiye."


Hatta bir tık daha ileri gidiyorum ve "Kul Kaderini yaşar, boşuna çabalama." dediklerinide duyduğunuz oluyor mu.


Bu arada kader geçtiği için Carl Jung'ın bunla ilgili sözüne değinmeden geçmeyelim;

"Bilinçaltı düşüncelerimiz, bilince çıkmadıkça karşımıza kader olarak çıkar"

cümlesi çok ama çok derin anlamlar ifade ederken aynı zamanda çok da kıymetli boş bir zamanda düşünmelik diye düşünüyorum.

 

Benim derdim "düşünme ve olma" kelimesinde.

Her düşündüğümüz şey oluyor muyuz?

Tek başına düşünce yetiyor mu?


Konu Negatif düşüncelerimiz olduğunda tek başına yetiyor aslında. Hatta Louise Hay' ın bu konu ile ilgili bir sürü makaleleri mevcut. Negatif düşüncelerin hangi hastalıklara yol açtığına dair yıllarca yapılan araştırmaların sonuçları koskoca bir külliyat var ve pozitif bilimler şu an da bunu kabul etmiş ve bunun sonucu Alopatik Tıp deyimi yani Ruh-Beden-Zihin bütünlüğünü esas alan çalışmalar son hızla yapılmaya devam ediyor..


Peki yine bir soru "-Olumsuz veya negatif bu düşünceler bizi hasta edebiliyor iken, neden pozitif duygular kalıcı değil ve hemen bize faydası dokunmuyor? "

İşte burada tam doğru noktaya yaklaşmaya başladık.

Negatif duyguların fizyolojisine baktığımızda bizlerde stres'i tetikliyor, ilk olarak amigdala'nın zilleri çalması ile hipofiz bezlerine bilgi geliyor ve sonuç nedir? Meşhur kortizol üretilmeye başlıyor. Biz o negatif veya olumsuz duygunun ne kadar çok içerisinde kalıyor isek, kortizol o oranda salgılanmaya devam ediyor. Ne zaman duruyor o stres duygusunun önünü kesene kadar.

Günümüzde "Stres" ve nelere sebebiyet verdiği ile ilgili başka bir yazıda paylaşacağım ancak sadece şunu bilmemiz gerekiyor ki 50'nin üzerinde hastalığa yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.


Negatif düşüncelerde durum bu şekilde biz beslemeye devam ettikçe edecek. Zaten o an o kadar negatif durumdayken doğal olarak karşımıza gelen güzel şeyleri ya görmüyoruz yada göremiyoruz.


Peki pozitif düşünce neden böyle olmuyor ? Çünkü kortizol'un karşıtı olan bir kimyasal vücudumuzda bulunmuyor. Farklı kimyasallar (serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosin vs.) mevcut ancak biz çaba sarf etmediğimiz sürece bunlar harekete geçmiyor.

Peki o zaman pozitif düşünceyi nasıl pozitif olmaya çevirebiliriz?

Aslında yapacağımız şeylere para harcayarak veya çılgın gibi çalışarak değil, sadece doğru bir kaç adımı uygulamayla bu kimyasalları devreye alarak bunu başarabiliriz.


Peki nedir bu uygulamalar ?

  1. Adım: Pozitif düşüncelerimizi çoğaltalım ve bunları özellikle sesli olarak bilinçaltının duyacağı şekilde dile getirelim. (Çünkü Bilinçaltının en güvendiği ses kendi sesidir.)

  2. Adım: Birilerine yardımcı olun. (Bu size çok iyi gelecek)

  3. Adım: Her akşam tüm işlerimiz bittikten sonra bir not defterine, bugün içerisinde bana neler/kimler/olaylar iyi geldi? sorusunun cevaplarını yazalım.

  4. Adım: Bu yazmış olduğumuz bize iyi gelen durumları hatırlayarak, tekrar aynı duyguları hissedelim. (Gerekirse gözününüzü kapayarak)

  5. Adım: Her gün mutlaka nefes çalışması yaparak, en ücra köşede bulunan hücrelerinize kadar o oksijeni servis etmeye çalışın.

  6. Adım: Meditasyon yapın. Eğer yapamıyor isek meditatif çalışmalar, örneğin özellikle gece uyumadan önce en beğendiğiniz meditasyon müziği hangisi ise bir kulaklık takarak özellikle rem uykusunu bu müziği dinleyerek. (Zihni hem rahatlatmak ve kaliteli uyku için)

  7. Adım: Günlük neler için çok fazla Şükür etmemiz gerektiği ile ilgili "Şükür terapisi" ile mucizelerin daha fazla gerçekleştiğini, kendinizi düşünsel olarak değil, olma seviyesinde pozitife dünüştüğünüzü çok kısa bir zamanda görmüş olacaksınız.

Unutmayın; Pozitif Olmak sadece düşünmekle değil, harekete geçerek tüm sistemi aktive ederek iyi olma halini (well-being) sürdürülebilir olmasını sağlayabiliriz.


Bir süre bilinçli zihnimizle bu uygulamaları düzenli olarak yaptığımızda (kişiden kişiye değişebilir 14 gün veya 21 gün ) , bir süre sonra pozitif düşünmeye gerek kalmadan kendi sistemimiz (Bilinçaltımız) zaten bu durumu bizim yerimize otomatik olarak sağlamaya başlayacaktır.Ve bu şekilde zaten pozitif mizaçlı birisi olarak daha mutlu yaşayabileceğiz.


Yaşamınızın hep pozitif olacağı ve sevdiklerinizle mutlu olabileceğiniz günler dilerim.


"Psikolojik Sermayelerimiz" yazıma buradan ulaşabilir siniz.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page