Yazı | Anlamlı Yaşam Mimarı
top of page

Beynimizdeki Bukelemun !

Updated: May 19, 2023


Beynimizde bulunan Nöroplastisite, beyinlerimizin yeniden yapılandırılabilme ve yeniden öğrenme yeteneğine verilen isimdir.


Nöroplastisite, beyinlerimizin yeniden yapılandırılmasını sağlarken, bu sayede beyinlerimizin yeni bilgi ve beceriler öğrenme yeteneğine sahip olmasını mümkün kılar.

Aynı zamanda nöroplastisite, beynin esnekliği olarak tanımlanır. Bu esneklik sayesinde, beynimiz yeni bilgi ve deneyimler edinerek, yeni sinir bağlantıları oluşturur ve mevcut sinir bağlantılarını güçlendirir.


Nöroplastisite, beynin büyüme ve değişme yeteneğini de ifade eder ki bu yetenek sayesinde, beyin öğrenme sürecinde yeni bilgi ve beceriler edinir ve mevcut bilgi ve becerilerini geliştirir. Bu beceriler bizim yaşam kalitemize, hatta yaşamımıza da yön verebiliyor.


Nöroplastisite, beynin adaptasyon yeteneğini de ifade eder. Bu sayede, beyin yeni durumlara ve koşullara uyum sağlar.


Nöroplastisite, beynin esnekliğini ve adaptasyon yeteneğini artırmak için bazı yöntemler kullanılabilir. Bunlar arasında, yeni bilgi edinme, farklı deneyimler kazanma, yeni beceriler öğrenme ve zihinsel oyunlar oynama gibi yöntemler sayılabilir.


Tüm bu durumları düşündüğümüzde aslında nöroplastisite'ye "Beynimizdeki Bukalemun" diyebiliriz. Aynı bir bukalemun gibi içsel ve dışsal uyarıcılara karşı bizi düzenleyen ve farklı şeyler yapabilmemizi sağlayan komuta merkezinde bulunan en önemli sistemlerden birisi diyebiliriz.


Özellikle kendimizle ilgili bir değişim yapmak ve bu durumdan hoşlandığımız zaman kimyasallarımızın devreye girmesiyle, genlerimizi baskılayarak bir Epigenetik mucizesi olarak genlerimizde değişiklikleri yapabiliriz. Bu değişikliklerin sonucu doğal seleksiyonda mental mutluluğa göz kırpabiliriz.


Bol bol renk değiştirdiğiniz günler dilerim.

05.01.2023


17 views0 comments
bottom of page